- Komerční sdělení -zprávy
HomeZajímavostiJak má vypadat účinné hubnutí?

Jak má vypadat účinné hubnutí?

Je důležité jíst pomaleji, mít dostatečný pitný režim v podobě nekalorických nápojů, nevynechávat žádné denní jídlo.

Pro efektivní snížení hmotnosti je potřebná pravidelná a vyvážená strava, jakož i dostatečný pitný režim, radí gastroenterolog, internista a odborník na výživu ze Slovenské obezitologické asociace az Biomedicínského centra SAV Peter Minárik. Upozorňuje, že drastické diety a hladovky nevedou k dlouhodobě udržitelným výsledkům, naopak mohou způsobit řadu zdravotních potíží. „Je důležité jíst pomaleji, mít dostatečný pitný režim v podobě nekalorických nápojů, nevynechávat žádné denní jídlo. Při snižování nadměrné tělesné hmotnosti je tedy třeba v redukční fázi i ve fázi udržování nižší hmotnosti pravidelně kontrolovat svou tělesnou hmotnost. Užitečným pomocníkem je vedení stravovacího deníku,“ ozřejmil odborník. Pro efektivní úpravu hmotnosti doporučuje také metodu tzv. zdravého talíře. „Takový talíř obsahuje 50 procent zeleniny, 25 procent libové bílkoviny, 25 procent škrobové přílohy,“ upřesnil.

Naopak, varuje před drastickými dietami, „detoxy“ či hladovkami, po kterých hrozí rychlé znovunabytí ztracené hmotnosti. „Co obvykle vede k následnému zklamání a ke ztrátě sebedůvěry,“ vysvětluje Minárik. Upozornil, že přísná restrikce příjmu živin a energie se může spojovat se zdravotními riziky, jako jsou stres, žlučové kameny či nerovnováha minerálních látek. „S mnoha detoxikačními kúrami a hladověním se pojí i hrozba předávkování některými léky,“ doplnil odborník. Při dlouhodobém hladovění mohou podle něj diety vést také k deficitu esenciálních živin, a hrozí dokonce smrt.

Stejně toxické však může být podle Minárika pro tělo i nekontrolované přejídání. „Přejídání může být aktivní, při kterém konzumujeme příliš velké porce jídla, stejně jako pasivní, když přijímáme potraviny s velmi vysokým obsahem energie, tuků či cukrů,“ přiblížil s tím, že se často jedná o večerní nebo noční přejídání. Podle odborníka může postupně způsobit zdravotní problémy vedoucí k obezitě a tukové chorobě jater. „Pozdějšími následky může být cukrovka, vysoký krevní tlak, ateroskleróza, případně některé druhy zhoubných nádorů,“ uvádí Minárik.

Připomněl, že jde o zlozvyk, od kterého se lze odnaučit, a to zejména správnou životosprávou. Doporučuje dbát na dostatečný spánek, systematičnost ve stravování a nevynechávání jídel během dne. Důležité je také správné načasování večeře. „A to nejpozději dvě hodiny před spaním,“ radí Minárik.

V rámci prevence obezity odborník doporučuje zejména vyhýbat se nadměrné konzumaci jídla. „Základem je konzumace zeleniny, ovoce, vody, sladkovodních i mořských ryb, libového drůbežího masa. Doporučuje se omezit konzumace uzenin, červeného masa, másla, smetany, tučných sýrů, sladkostí,“ přiblížil.

- Komerční sdělení -PR články

Nejnovější články