- Komerční sdělení -zprávy
HomeZajímavostiTipy, triky a nápady: Co se zbytky – jak udělat z přílohy...

Tipy, triky a nápady: Co se zbytky – jak udělat z přílohy hlavní jídlo?

Brambory, těstoviny nebo rýže patří mezi nejoblíbenější přílohy. No někdy se stane, že jich připravíte větší množství, než se sní.

Rychlým řešením je zvyšky příloh zapéct.
Samozřejmě, mohou se dojíst opět jako příloha k dalšímu jídlu nebo z nich lze připravit úplně jiné – hlavní – jídlo. Rychlým řešením je zapéct je. Jelikož hlavní ingredience jsou již předem uvařené, příprava je jednoduchá – většinu práce udělá trouba. Stačí přidat vejce, sýr, případně nějakou uzeninu nebo zeleninu a dochutit. Než se jídlo zapéká, připravte jako přílohu a osvěžení rychlý zeleninový salát.

Zázvor k posílení imunity
Zázvorový čaj je již několik let hitem zejména v zimě, ale ještě lepší je pravidelně v zimě konzumovat syrové hlízy. Například ve formě smoothie. Stačí rozmixovat 100 g čerstvého zázvoru s 2–3 PL medu nebo 50 ml agávového sirupu, 1 čl. mleté ​​kurkumy a 200 ml citrónové šťávy. Pokud je nápoj příliš pikantní, lze jej zředit ještě 100 ml pomerančové šťávy. Skladovat je třeba ve skleněné uzavřené láhvi v chladničce. Kdo má rád něco ostřejšího, výborný je i zázvor macerovaný v alkoholu. K tomu se používá 500 ml vodky, 125 g nastrouhaného zázvoru, 4–5 PL medu a šťáva z jednoho citronu (pokud máte biocitron, můžete nastrouhat i kůru nebo ho nakrájet celý). Vše spolu je třeba smíchat a louhovat tři dny, potom přecedit přes sítko.

Jednoduché listové těsto
Listové těsto je nejjednodušší koupit hotové, neboť jeho domácí příprava je zdlouhavá. Existuje však jedna jednodušší alternativa. Je na ni zapotřebí 180 g studeného másla, 270 g pšeničné mouky (T 405), 1 PL cukru, 1/2 čl. soli, 80 ml studené vody, 1 vejce a trochu mouky na posypání desky. Máslo vložte na 10–15 minut do mrazničky a v misce smíchejte mouku s cukrem a se solí. Studené máslo nastrouhejte na hrubém struhadle a promíchejte ho s moukou. Přidejte studenou vodu a vejce. Rukama rychle vymístěte těsto. Těsto by nemělo být příliš teplé, proto by hnětení mělo trvat co nejkratší dobu. Potom ho zabalte do potravinové fólie, mírně jej vyrovnejte a nechte odpočívat v chladničce minimálně 60 minut, ale raději déle. Nakonec rozválejte na tloušťku přibližně 5 mm. Před krájením na požadované tvary do listového těsta několikrát píchněte vidličkou. Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů dozlatova. Z uvedených surovin uděláte přibližně 500 g těsta.

Boloňské špagety trochu jinak
U boloňských špaget nebo jiných těstovin s boloňskou omáčkou se používá mleté ​​maso. Pokud byste chtěli bezmasou verzi, stačí maso nahradit lilkem a uzeným tofu. Obě suroviny nakrájejte nadrobno, ochuťte solí a pepřem a osmahněte na olivovém oleji. Potom přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a rajčatový protlak, vše dobře promíchejte, povařte. Později přidejte nakrájená rajčata a ještě 5 minut povařte. Na talířích posypte bazalkou.

- Komerční sdělení -PR články

Nejnovější články