Pizzu zná a miluje skoro každý, ale víte, že je za ní úžasná a velmi dlouhá historie? Podívejte se na několik faktů o pizze, kterými poté můžete překvapit své přátele – třeba právě nad pizzou!
Když myslíte na pizzu, myslíte na italskou, ale původ pizzy sahá až do starověku. Řekové a Egypťané vařili pizzu jako placku a polévali ji olivovým olejem a kořením. „Moderní pizza“, jak ji známe, se vyvinula v Neapoli v Itálii, když se do ní koncem 18. století přidala rajčata.
Není těžké na to přijít, ale nyní máme čísla, která to dokazují! V celosvětovém průzkumu pořízeném v lednu 2016 bylo zjištěno, že nejoblíbenější přílohou jsou feferonky, po nichž následovala klobása na druhém místě.
Největší pizzu v zaznamenané historii připravili Dovilio Nardi, Andrea Mannocchi, Marco Nardi, Matteo Nardi a Matteo Giannotte v Římě v Itálii dne 13. prosince 2012. Její celková plocha byla 400 metrů čtverečních!
Tip: Chcete si dopřát pravou italskou pizzu, ale na přípravu nemáte čas, nebo náladu? Máme pro vás řešení. Objednejte si u rozvoz pizzy Brno Caruso, případněrozvoz pizzy Olomouc Caruso křupavou a čerstvou pizzu, připravenou rozeným Italem.
V roce 2001 dostala Ruská kosmická agentura více než milion dolarů za doručení pizzy na Mezinárodní vesmírnou stanici. Ruský kosmonaut Jurij Usachov měl tu čest být prvním člověkem, kterému byla na oběžné dráze doručena pizza.
Věděli jste, že existuje odborný termín pro „kůrku“? Ano, říká se tomu cornicione nebo „koncová kůra“.
Cristian Dumitru z Rumunska snědl 90 kilogramů pizzy za týden. Toto je jeden z těch rekordů, které vás nutí udělat dvojnásobek! Je pravda, že v roce 2006 vytvořil Cristian Dumitru nový světový rekord, když překonal Takeru Kobayashi, když snědl 130 kilogramů pizzy za týden.
V Las Vegas se každoročně koná veletrh pizzy Mezinárodní veletrh pizzy je největší světovou výstavou v oboru. Mezi účastníky budou majitelé a provozovatelé pizzerií, distributoři a potravináři. Nerezervujte si letenku do Vegas ve snaze najít skvělou pizzu, výstava je pro širokou veřejnost uzavřena.
V Japonsku je majonéza na pizze normální. Typ majonézy, který se vyrábí v Japonsku, má sladší chuť než ta, kterou známe, i když to stále nezní o nic lépe.
Tontino’s, která začínala jako Totino’s Italian Kitchen, je prý první společností, která nabízela mraženou pizzu v roce 1962.
Ve Filadelfii je muzeum pizzy Pizza Brain. Je domovem největší světové sbírky upomínkových předmětů na pizzu. V roce 2011 Guinness certifikoval kolekci jako „největší světovou sbírku předmětů souvisejících s pizzou“.
Jedním z prvních zdokumentovaných internetových nákupů byla pizza
Pepperoni s houbami a extra sýrem. Toto byl jeden z prvních zaznamenaných nákupů uskutečněných online kolem roku 1994. Nyní se nakupuje online více než jakoukoli jinou metodou.