Hormony umí s ženskou psychikou pořádně zatočit. Dobrou zprávou je, že existují potraviny a zdravé recepty, které pomohou získat živiny potřebné k vyvážení těchto negativních vlivů.
Hormony do velké míry ovlivňuje i strava
Dvě mladé ženky Megan Hallett a Nicole Jardim napsaly knihu The Happy Balance, tedy Šťastná rovnováha, ve které uvádějí 60 receptů na výživu těla a mysli. O těchto výživných rostlinných receptech tvrdí, že pomohou zmírnit příznaky hormonální nerovnováhy, jako jsou tloustnutí, změny nálad, kožní problémy a premenstruační syndrom.
Kniha receptů obsahuje také informace o tom, jak porozumět svým hormonům a jak maximalizovat zdraví v každé fázi života – od puberty až po menopauzu. Každý recept je nabitý ingrediencemi bohatými na živiny, které podpoří tělo a mysl ovlivněné kolísajícími hladinami hormonů.
4 recepty pro každou fázi cyklu
Vybrali jsme pro vás 4 recepty, které pomohou vyživit tělo v jednotlivých fázích měsíčního cyklu: folikulární fáze (po skončení menstruace), ovulační fáze (když vaječníky uvolní vajíčko), luteální fáze (po ovulaci, kdy vajíčko není oplodněno) a menstruační fáze.
Recept pro menstruační fázi:
Pečená vegetariánská snídaně
Pomalu pečená cherry rajčata zalitá olivovým olejem jsou voňavá, měkká a šťavnatá. Dopřejte si k nim křupavé sladké brambory a avokádo.
Ingredience:
240 g cherry rajčat
200 g žampiony
olivový olej
2 malé sladké brambory
chilli vločky
2 ČL pesta z pára ořechů
1 stroužek česneku, lisovaný
2 hrste špenátu
1 zralé avokádo, oloupané, vypeckované a nakrájené na plátky
2 PL hummusu
sůl a pepř
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte plech pečícím papírem. Cherry rajčata a celé žampiony pokladte na plech, pokapejte olejem, dochuťte solí a pepřem. Pečte 10 minut.
Sladké brambory rozřežte a nakrájejte na nudličky, můžete použít i spiralizer. Promíchejte je s olejem a trochou chilli vloček a poté přidejte na plech s rajčaty a houbami. Vše pečte dalších 20 minut. Přibližně po 5 minutách přidejte na rajčata pesto. Na pánvi restujte česnek a špenát, dokud zvadne. Všechny uvařené dobroty naskládejte na talíře a přidejte k nim nakrájené avokádo a trošku hummusu.
Tyto recepty vám uleví i od menstruačních bolestí:
Recept pro ovulační fázi:
Teff miska pro dobrou náladu
Teff – pseudoobilnina nazývaná také etiopské zrno by měla být základem každé hormonálně zdravé stravy. Díky jemné chuti je velmi univerzální. Má vysoký obsah železa, hořčíku a zinku – všechny klíčové živiny pro optimální zdraví hormonů. Je bohatý na vlákninu, podporuje zdravé prostředí ve střevech. Tento recept kombinuje teff s probiotickým kokosovým jogurtem a pomůže zahnat nadýmání, zvýší energetickou hladinu a podpoří imunitní systém.
Ingredience:
120 ml bezmléčného kokosového jogurtu
50 g teffového zrna
1 PL mletých lněných semínek
½ ČL mleté skořice
hrst čerstvých malin
½ PL chia semínek
1 PL ořechového másla dle výběru
Postup:
Kokosový jogurt, teff, lněná semínka a skořici smíchejte a nechte odstát přes noc v chladničce. Následující ráno rozmačkejte maliny spolu s chia semínky a nechte pět minut stát. Lžící naneste směs a namočený teff a přidejte lžíci ořechového másla. Můžete vychutnávat!
Recept pro folikulární fázi
Špaldové placky s quinoou a květákem
Špalda je úžasné starodávné zrno s jemnou ořechovou příchutí. Je nabitá bílkovinami, zasytí a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Vychutnejte si ji ve formě placek s quinoou a křupavým květákem.
Ingredience:
400 g květáku nakrájeného na růžičky
olivový olej
1 ČL mleté kurkumy
½ ČL mletého kmínu
80 g černé quinoy (ideálně namočené přes noc ve studené vodě)
2 hrste listové zeleniny
1 PL pesta z brazilských oříšků
kokosový jogurt bez obsahu mléka
25 g dýňových semínek, opečených
25 g opečených slunečnicových semínek
2 PL čerstvého koriandru, nasekaného
1 PL nakládané cibule
sůl a pepř
Na placky:
200 g špaldové mouky
2 PL kokosového jogurtu bez mléka
1 PL lžíce extra panenského olivového oleje

špetka soli
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vystelte pečícím papírem. Nakrájený květák rozložte na plech a pokapejte olejem. Posypte kurkumou a kmínem a dochuťte solí a pepřem. Pečte 20 minut dozlatova a křupava. Quinou vložte do hrnce s dvojnásobným množstvím vroucí vody a nechte 15–20 minut vařit.
Placky připravte tak, že ve velké míse spojíte všechny ingredience se 4 lžícemi studené vody a rukama uhnětete těsto. V případě potřeby přidejte trochu více vody nebo mouky, abyste dosáhli požadované konzistence.